onsdag 4. februar 2009

utdrag fra Dagsavisen 10.4.04 http://www.dagsavisen.no/innenriks/article981734.ece

Blir hyperaktive

Av: ESTER NORDLAND
Barn som er født for tidlig får mye oftere lære- og atferdsvansker enn andre barn. - Foreldre overstimulerer ofte disse barna. De bør ha mye ro og fred og ikke minst kroppskontakt.
Det sier professor Stein Erik Ulvund ved Pedagogisk forskningsinstitutt på Blindern. Han viser til en ny undersøkelse som omfatter 104 barn med en fødselsvekt på under 1.500 gram. Barna ble behandlet ved Ullevål sykehus i perioden 1985 til 1989.
Ved åtte årsalderen var 27 prosent hyperaktive mot tre til fem prosent i normalbefolkningen. De hadde diagnosen AD/HD, det vil si at de hadde store atferdsproblemer i form av såkalt hyperaktivitet. Stikk i strid med hva forskerne ventet var det ikke forskjeller på jenter og gutter.

ALDER VIKTIGST
Ulvund sier at svangerskapsalder har større betydning enn fødselsvekt. - De som er under 28 uker har en mye høyere risiko for å få lese og skrivevansker. Mange var betydelig forsinket i sin intellektuelle utvikling.
Stein Erik Ulvund mener at man her i landet har tegnet et for optimistisk bilde av hvordan det går med dem som er født for tidlig. Grunnen er at man før utelukkende har brukt medisinske mål og ikke sett på sosiale ferdigheter.
Undersøkelsen som offentliggjøres i dag i Legeforeningens tidsskrift, er et samarbeid mellom overlege Rolf Lindemann ved Kvinne-barn-klinikken på Ullevål sykehus og professor Lars Smith ved Universitetet i Oslo.

UMODENT NERVESYSTEM
Ulvund sier at for tidlig fødte barn har et umodent nervesystem. - De har lett for å bli overstimulert. Ofte blir foreldrene for ivrige. De opplever kanskje liten reaksjon fra barnet og øker på med effekter: «Titt-titt, se på meg!» Da kan de komme inn i en ond sirkel og forverre problemet. For tidlig fødte barn trenger mye ro og fred og masse kroppskontakt, sier Ulvund. Han avviser likevel at foreldre skaper hyperaktive barn ved å overstimulere dem, men problemet kan forsterkes.
Han understreker at foreldre til slike barn trenger hjelp til å tolke dem på en riktig måte. - Men her svikter helsevesenet. I Norge har vi ingen rutiner for oppfølging av for tidlig fødte barn. Dette handler ikke om penger, men om kunnskap. Helsestasjonene vet skremmende lite om for tidlig fødte barn.

FLERE OVERLEVER
Ulvund sier at bedre teknisk utstyr har ført til at flere for tidlig fødte barn overlever. Derfor minsker ikke antall barn med skader selv om den medisinske behandlingen er blitt bedre. Han sier at nå må helsevesenet konsentrere seg om oppfølgingen av disse ungene.
- De trenger oppfølging hjemme og i barnehagen og pp-tjenesten må opprustes, sier Ulvund og legger til at tidligere undersøkelser har vist at det er bedre prognoser for barn som har foreldre med høy utdanning. Han tror det er fordi disse er flinkere til å tyne hjelpeapparatet for ressurser.

UNDER 25 UKER
Barna i studien er mellom 585 gram til 1500 gram. - På en konsensuskonferanse for helsepersonell som jobber med for tidlig fødte barn, var det noen som mente at grensen for livredding burde ligge på 25 uker. Seks av de 104 barna vi undersøkte var under 25 uker. Bare en av dem har alvorlige utviklingsproblemer, sier Ulvund. Han forklarer det med at det er de mest vitale barna som overlever når de er så små, og at de dermed er bedre utrustet.
Selv om Ulvund ser langtidseffektene av at stadig flere bitte små nyfødte barn reddes, mener han det ikke bør være noen nedre grense for når de skal behandles. Han mener legene må vurdere det fra gang til gang.
Publisert : 10.04.2004 - 00:41

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar